Ondanks ze overgordijnen genoemd worden, hangen ze meestal als enige raambekleding. Het zijn gordijnen waar je niet doorheen kunt kijken maar die wel licht doorlaten. Soms hangt men ze voor bijvoorbeeld inbetween gordijnen. Overgordijnen passen werkelijk in elk interieur, of je nu een modern, industrieel of Scandinavische stijl hebt. De stoffen die voor het maken van dergelijke gordijnen gebruikt worden afwijkend van maat zijn.
De breedte van de stof voor overgordijnen
De gewone stoffen die gebruikt worden voor het maken van overgordijnen zijn circa 140 tot 150 centimeter breed. Men gebruikt de stof in verticale banen die aan elkaar verwerkt worden. Op deze manier kun je een gordijn maken van maar liefst 5 meter hoor. Ook kiest men er geregeld voor om een stof te gebruiken van 280 tot 320 centimeter breed. Deze stoffen zijn wel een heel stuk prijziger maar je hebt de helft minder stof nodig. Je krijgt bovendien geen verticale naden waardoor je er prachtige wavegordijnen van kunt maken. Het nadeel is dat wanneer je een hele hoge kamer hebt je niet kamerhoge gordijnen kunt maken.
Confectie mogelijkheden voor gordijnen
Niet enkel de breedte van de stof bepaald hoe je overgordijn op maat eruit komt te zien. Je kunt deze ook een bepaalde uitstraling geven door de confectie die je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor geplooide gordijnen, gordijnen op maat met zeilringen of overgordijnen met een wave bijvoorbeeld. Wavegordijnen zijn de meest nieuwe confectiemethode, we zien m echter wel ook direct veelvuldig terug in diverse interieurs. Maar wanneer je liever een stoere strakke look wilt creëren, dan kies je voor zeilringen. Daarbij kun je kiezen voor 25 millimeter grote ringen of 4 millimeter grote ringen, dit is afhankelijk van de dikte van je roede. Bovendien zijn de zeilringen in diverse materialen en kleuren leverbaar, bijvoorbeeld in zwart of RVS look. De meest gekozen confectie mogelijkheid is toch nog steeds het geplooide overgordijn. Meestal dan ook met een dubbele plooi omdat hierbij de stof onderaan mooi ruim valt.
De verschillende stoffen en kwaliteiten
Wanneer je een extra luxe wilt creëren in je interieur, of je wilt bescherming bieden aan zon en kou dan kies je ervoor om de overgordijnen te laten voeren. Hierdoor kun je ze bijvoorbeeld ook verduisterend maken. Ook in holklinkende ruimtes wordt vaak gekozen voor de dikkere gordijnen omdat hierdoor de akoestiek verbeterd. Verder heb je heel veel keus qua verschillende stoffen. Je kunt bijvoorbeeld voor polyester kiezen, maar ook voor echt linnen of velours. De prijs van een gordijn wordt bepaald door de stof ofwel de prijs per meter. Maar ook het maakloon moet je hierbij nog optellen, meestal gaat dit per baan of per meter. De goedkopere gordijnen zijn meestal gemaakt van polyester. Het grote voordeel is dat deze stof niet kreukt. De linnen gordijnen zijn meestal het duurste, dit materiaal wordt toch vaak gekozen omdat het een hele natuurlijke uitstraling heeft. Ook de lengte en de breedte van de gordijnen maken de prijs.
Toch is er enorm veel keus en kun je voor een niet al te hoge prijs prachtige overgordijnen kopen bij Echtgordijn.nl.