Een deurdranger is echt niet iets van de laatste tijd. Heron van Alexandrië was een wetenschapper uit de Griekse geschiedenis, die naar verluidt rond het begin van de jaartelling leefde. Niet alleen was hij de uitvinder van de allereerste stoommachine, maar ook van de eerst primitieve deurdrangers. Deze werden meer aangedreven door katrollen en gewichten, waarmee grote tempeldeuren automatisch geopend en gesloten werden. En voor de kleiner huisdeuren betrof het een apparaat wat eenvoudig in elkaar stak.
Het betrof een lus van touw bevestigd aan het deurkozijn dat verdraaid was, met een stuk hout geplaatst tussen de wendingen die dan op de deur rust (zoals een mini ballista-arm). De opening van de deur verdraait de streng verder, wanneer de deur wordt losgelaten, duwt het touw dat wil ontrollen de arm terug tegen de deur en sluit het daarmee. Later in modernere tijden kwam de beroemde klokken fabrikant Thwaites en Reed in 1850 met de uitvinding van de spiraalvormige deurveer. De ontwikkeling heeft vanaf die tijd niet stilgestaan, wat zich heeft geresulteerd in de hedendaagse deurdrangers.
Waarom een deurdranger en waarom zijn ze belangrijk?
Veel mensen die dagelijks door een deur met deurdranger gaan, hebben geen notie van hoe belangrijk zo’n apparaat eigenlijk is. In wezen is het simpel, het is een mechanisch apparaat dat een deur automatisch sluit nadat iemand het heeft geopend. Het kan goede prestaties leveren in situaties van brand en biedt een goede weerstand tegen openingskracht veroorzaakt door tocht of wind. Je hebt de mogelijkheid om de sluitingssnelheid, de esthetiek en nog veel meer te regelen.
Voor het grootste deel worden deursluiters gebruikt voor binnendeuren. Er zijn drie verschillende types waaruit je kunt kiezen namelijk: inbouw, opbouw en vrijloopdeurdrangers. Elk van deze verschillende deurdrangers biedt verschillende niveaus van veiligheid, duurzaamheid en kan de kans op vandalisme aanzienlijk verminderen. De meeste deurdrangers voor binnendeuren sluiten door hydraulica. Het is ook mogelijk om een stormdeur te hebben, deze zal pneumatisch sluiten met behulp van een veer en- of lucht.
Doe die deur nou is een keer achter je dicht!
Als je dat dagelijks tientallen keren zegt, is het echt tijd voor een deurdranger. Dit is een van die redenen om er een te installeren. Het helpt je de temperatuur te handhaven in je huis, het zorgt voor onnodig warmteverlies als de kachel aanstaat en zomers blijft de warmte buiten wanneer het binnen koel is. Er is geen grotere irritatie dan mensen die de deur klakkeloos open laten of niet goed sluiten. Maar er kunnen verschillende redenen zijn waarom je er een wilt hebben. En heel belangrijk is bijvoorbeeld de brandveiligheid, deurdrangers worden meestal op branddeuren van scholen of gebouwen geïnstalleerd voor veiligheidsdoeleinden.
Het kan ook helpen om de verspreiding van rook en vuur te voorkomen. Voor je een beslissing neemt welke je wilt hebben, zoek dan eerst uit waarvoor en hoe. Ga je voor handmatig of automatisch, wat speelt de rol van de sluitkracht en snelheid en hoe intensief wordt de deur gebruikt? Er zijn zelf deurdrangers met een drukknop of bewegingsdetector, speciaal voor mindervalide mensen. Het hebben van een deurdranger kan vele voordelen bieden en het is eenvoudig te installeren als je met een slotenmaker werkt die weet wat hij doet.